Ki en Aikido principes

4 Ki principes voor een correcte basishouding

1 . Keep your seika tanden ; Keep “One point”

Behoud de centrale as. Verbind je met het “Ene punt”, ga met je aandacht naar One point. Dit is je centrum (Tantien (China), Tanden (Japan)), het middelpunt van vitaliteit, kracht en gevoel van vrede. Bij ‘Kracht “wordt bedoeld, de kosmische kracht ; “Chi” in het Chinees, “Ki “in het Japans.

2. Relax completely.

Ontspan volledig. Laat onnodige spierspanning los. Daar waar je spanning ervaart. Los het op. Laat het skelet het lichaam dragen.

3. Keep weight underside.

Houd het gewicht aan de onderkant. Accepteer de natuurwet van de zwaartekracht. Alle objecten op aarde zijn onderworpen aan de wet van de zwaartekracht.

4. Extend Ki.

Laat Ki vanuit Tanden naar alle richtingen stromen, ervaar hoe dit van nature gebeurt.

5 (Ki Aikido) principes tijdens het het bewegen/handelen :

1 . Extend Ki

Laat Ki stromen.

2. Know your partner’s mind

Ken de intentie van je opponent/partner

3. Respect your partner’s Ki .

Respecteer de Ki van je partner.

4. Put yourself in the place of your partner.

Verplaats jezelf in de ander.

5. Perform with confidence.

Voer uit met vertrouwen.

Hieronder nog een goede beschrijving van basis Aikido principes:

1. Fudo Genri/ Immovable principles:
4 points towards Body, Mind and Spirit unity…
a. Concentrate on seika tanden/dantien or center.
b. Mind, heart and body must relax.
c. Feel the Ki in any movement and extend it
d. Mu Shin (no mind, or stop thinking too much)

2. Kihon Genri/ Basic Principles:
These are movement principles that follow the Aiki Law or Natural Universe Law.
a. Chushin: Center line. Always move from your own center line. Connect to uke and bring him into your center line. Do not move his center line separate from yours.
b.Shuchu: Focus power starting from the mind into the body.
c. Kokyu: Breath power, connecting the energy of the body and the physical aspects.
d. Enshin: Circular movement or more precisely, spiralling. You can spiral inwards or outwards.

3. Aiki Genri:
Energy principles, essential in resolving conflict.
a. Awase: Blending, to harmonise with incoming force not to avoid or fight it. Body leads the mind.
b. Musubi: Connection, stage two of harmonising. Musubi can occur in many levels not just at the physical level. Mind leads the body.
c. Nagare: Fluid movement, there is no stop in movement or conflict. Joining with partners energy and moving synergistic-ally.
d. Takemusu Aiki: Unlimited manifestation of Aiki. This is a stage when you are living in harmony with the universe. Technique is not essential because your opponent cannot defeat you since he will be fighting himself.

5 Stages of Understanding Aiki
1. Aiki no Kokoro: Understand and belief within your heart the principles of Aiki.
2. Aiki no Genri: Know and understand the Aiki Principles.
3. Aiki no Waza: Embody the techniques of Aiki in training and life.
4. Aiki no Chikara: Resulting from training and embodiment of Aiki principles, achieve the power of Aiki.
5. Aiki no Seishin: True Aiki. Its ‘switched on’ without your active participation.

Een fijne laatste week van het jaar in de dojo

We hebben net een fijne Sotaiho les gehad in Rakushinkan dojo. Het is mooi om te ervaren hoe het niveau stijgt en men goede resultaten behaalt. Reacties van deelnemers: Ontspanning, vitaliteit, het lichaam als één geheel ervaren met meer ruimte, rust en zachtheid.

Gisteren Aikido privé les gegeven en vanochtend een 6e kyu examen afgenomen in de dojo. Het is mooi om te zien hoe mensen zich ontwikkelen. Ze worden krachtiger en staan steviger en tegelijkertijd kunnen ze beter contact maken en houden dus een goede relatie in stand houden met zichzelf en anderen.

En gisteravond een mooie Oneness avond gehad waarbij we dieper zijn ingegaan op het ervaren van (innerlijke) vrede en het ervaren van een onbegrensde staat. Hier was mooi om te zien hoe effectief eenvoudige oefeningen zijn om tot een meditatieve, kalme en ontspannen staat te komen die met ondersteuning van Deeksha zich verder verdiept.

Het is genieten om dit te doen en te delen met anderen. Alles ter ondersteuning van onze groei op het pad van gezondheid en geluk. Tot snel!

Foto’s Aikido seminar Denemarken / Photos Aikido seminar Danmark

Foto’s van het seminar dat Martijn in Denemarken gaf op 28 en 29 oktober 2017.

Photos of the seminar that Martijn taught in Danmark on 28 and 29 October 2017.

Katadori ikkyo

 

Katadori ikkyo

 

Katadori ikkyo

 

Katadori ikkyo

 

Katadori ikkyo

 

Zwaardslag oefening met gebruik maken van principes / Sword cut exercise using principles

 

Ukemi oefening / Ukemi exercise

 

Ukemi oefening / Ukemi exercise

 

Zwaardslag oefening waarbij heiligbeen en schouderbladen worden gebruikt / Sword cut using sacrum and shoulderblades

 

Katadori nikyo

 

Aiki sage

 

Aiki age

 

Katadori ikkyo ura

 

Sankyo met verkeerde grip / Sankyo with wrong grip

 

Centrale as / Center line

 

Groepsfoto op zaterdag / Group photo Saturday

 

Groepsfoto op zaterdag / Group photo on Sunday

 

Chief Instructeur Denemarken Søren Dalsgaard en Martijn eren hun leraar Maruyama Sensei / Chief Instructor Danmark Søren Dalsgaard and Martijn honoring their teacher Maruyama Sensei.

Internationaal Aikido Seminar in Alkmaar

Dit is een artikel dat is geschreven door de Aikido Yuishinkai Alkmaar vereniging voor publicatie in de dagbladen:

Internationaal Aikido Seminar in Alkmaar

De vereniging Aikido Yuishinkai Alkmaar organiseert begin december een internationaal seminar. Onder leiding van Martijn van Hemmen, Sensei en leermeester van de Alkmaarse vereniging, zal een internationaal gezelschap van Aikidoka’s uit héél Europa deze Japanse krijgskunst twee dagen beoefenen in haar dojo in Alkmaar-Noord.

Aikido is van oorsprong een Japanse krijgskunst die over de hele wereld in verschillende stijlen wordt beoefend. De stijl van Aikido Yuishinkai Alkmaar valt op door zachte effectieve technieken en gracieuze dynamische bewegingen. In de Alkmaarse dojo leren Aikidoka’s, beoefenaars van deze movement-based-art, vecht- en vluchtreacties bij zichzelf te herkennen en deze vroegtijdig om te buigen naar een effectievere manier om met conflicten om te gaan. Een kalme, heldere en weerbare geest is volgens deze benadering namelijk veel sterker dan agressie en woede. De basis van elke training in de Alkmaarse dojo is om soepele, vreedzame en tegelijk krachtige verbindingen aan te gaan met elke vorm van weerstand of agressie. Het ultieme doel is wereldvrede en de nadruk bij deze vorm van Aikido ligt dan ook op de ontwikkeling van een positieve levenshouding. De bijwerkingen van Aikido Yuishinkai zijn duurzaam: het versoepelt de coördinatie, verhoogt de concentratie, versterkt de lichaamsstructuur, verbetert de gezondheid en bevordert het zelfvertrouwen.

Martijn van Hemmen, de Sensei van Aikido Yuishinkai Alkmaar, reist jaarlijks af naar Japan. Daar traint hij dichtbij de bron o.a. met Maruyama Sensei grootmeester van Aikido Yuishinkai.

De Alkmaarse Sensei onderscheidt zich met een 7e Dan, is Chief Instructor Aikido Yuishinkai Nederland én recentelijk benoemd tot Aikido Yuishinkai International Instructor. Wereldwijd verzorgt hij seminars en geeft hij masterclasses. Zijn missie; ‘ik wil graag Aikido Yuishinkai wereldwijd delen met hen die nieuwsgierig zijn naar deze pure vorm van Aikido en hen ondersteunen in hun persoonlijke mind, body & soul ontwikkeling’.

In de Alkmaarse dojo kunnen mannen en vrouwen van alle leeftijden Aikido Yuishinkai beoefenen: er zijn kinder-, jeugd- en volwassen trainingen. De trainingen bestaan uit gezondheids- en ademhalingsoefeningen, Ki testen, Aikido technieken, meditatie en mind-body-soul connecties. Natuurlijke verbindingen met jezelf, de ander en de omgeving staan steeds centraal. Het adagium van Aikido Yuishinkai Alkmaar is, ‘vitale mensen creëren vitale verbindingen’.

Kennismaken met deze sierlijke en vreedzame krijgskunst kan tijdens het internationale seminar op verschillende manieren: Aikidoka’s uit de regio zijn van harte welkom om deel te nemen en geïnteresseerden kunnen tijdens het seminar plaatsnemen op de tribune (de deuren gaan open om 9.45 of 13.15, dus kom op tijd!). Om Aikido Yuishinkai ècht te leren kennen, biedt de Alkmaarse vereniging belangstellenden tijdelijk een aantrekkelijk aanbod om lid te worden. In de maanden december en januari kunnen nieuwe leden voor slechts € 5 vijf lessen volgen.

Geïnteresseerden die zich hiervoor willen aanmelden kunnen contact opnemen met de vereniging. Meer informatie over deelname aan het seminar of een keertje kijken op de tribune vind je op de website van Aikido Yuishinkai Alkmaar www.natuurlijkaikido.nl. Aanmelden kan ook per mail

Het internationale Aikido seminar vindt plaats op 9 en 10 december van 10.00-12.00 en 13.30-15.30 in de dojo van Aikido Yuishinkai Alkmaar, Toscanestraat 4, 1827 DM Alkmaar (gymzaal basisschool Liereland, ingang dojo aan de Lombardijeweg).

Centrum / center

Ben jij het centrum in jouw leven?

In het dagelijkse leven komt er van alles op je af, er gebeurt van alles van binnen en om je heen. Voordat je het weet ligt het centrum van je aandacht en het centrum van je lichaam buiten jezelf, buiten je lichaam.

In Aikido kunnen we voortdurend toetsen waar het centrum van de aandacht en het centrum van het lichaam is. En door deze voortdurende test en verbetering van onze houding zal er een nieuwe balans ontstaan waarbij je weer volledig in het centrum bent van jouw lichaam, in het centrum van jouw leven.

Vanuit dit stevige en solide centrum zul je gemakkelijk contact kunnen maken met de dagelijkse dingen in het leven en je volledige potentieel kunnen benutten om daar op de best mogelijke manier mee om te gaan.

Meer informatie over Aikido staat hier: https://soulbudohealth.nl/aikido-alkmaar

—————————————

Are you the center in your life?

In daily life many things come towards you, many things happens inside and around you. Before you know it, the center of your attention and the center of your body lie outside yourself, outside your body.

In Aikido we can constantly test where the center of attention and the center of the body is. And through this continuous testing and improving of our posture, a new balance will be created, which will bring you back in the center of your body, in the center of your life.

From this firm and solid center you will be able to easily connect with the daily things in life and use your full potential to deal with it in the best possible way.

For more information about Aikido go to: https://soulbudohealth.nl/aikido-alkmaar

Hoofd, hart en buik op 1 lijn / Head, heart and gut aligned

Je hoort het wel vaker he? Hoofd, hart en buik op 1 lijn hebben.

Dat is ook erg belangrijk om als een geheel met de dagelijkse dingen om te gaan en je energie volledig tot je beschikking te hebben en dus met je volle potentieel je te richten op datgene dat je wilt doen, dat je vorm wilt geven in je leven.

Wist je dat dit niet alleen een mentale, innerlijke activiteit is maar zich ook uit in je fysieke houding?

Het bovenste punt in het hoofd (jo tanden) ligt namelijk boven het middelste punt in de borst (chu tanden) en dat ligt boven het onderste punt  in de onderbuik (ge tanden of seika tanden). Zo rust het gewicht van het hoofd en de borst in de onderbuik. De onderbuik wordt ondersteunt door de benen. De beweging komt vanaf de grond en gaat zo als een golf door het lichaam omhoog.

Zorg dat dit in lijn blijft tijdens het bewegen en beweeg dus in deze comfortabele houding vanuit de benen met behoud van centrale as (Shinbashira of Seichusen).

Tijdens de Aikido lessen gaan we hier dieper op in en zul je deze houding ontdekken, en ervaren welke voordelen dit geeft. Ook zal deze structuur behouden worden in allerlei houdingen van het lichaam tijdens de bewegingen. Je gaat er aan wennen om op deze manier te gaan bewegen.

De bewegingen kosten je minder moeite en ze zullen meer ontspannen, effectiever en krachtiger zijn waardoor het gemakkelijker is om verbinding met jezelf te houden en met diegene of datgene waar je contact mee maakt.

Kom eens een proefles proberen om het zelf te ontdekken. Meer informatie staat op: https://soulbudohealth.nl/aikido-alkmaar.

 

————————————-

 

You may have heard about keeping your head, heart and gut aligned.

It’s true that it’s very important to move as a whole to handle the daily things and to have your full potential available so you can aim that at what you want to do and give form in your live.

Did you know that this is not only a mental, inner activity but it is also reflected in your physical posture?

The upper point in the head (jo tanden) is above the middle point in the chest (chu tanden) and that is above the lower point in the lower abdomen (ge tanden or seika tanden). Thus, the weight of the head and chest is resting in the lower abdomen. And the lower abdomen is supported by the legs. The movement comes from the ground and goes like a wave up through the body.

Keep this in line while moving and move in this comfortable position from the legs while maintaining central axis (Shinbashira or Seichusen).

During the Aikido classes we will go deeper into this, you will discover this posture and experience the benefits it gives. Also, this structure will be maintained in all sorts of body positions during the movements. You will get used to moving in this way.

The movements require less effort and they will be more relaxed, more effective and more powerful, making it easier to connect with yourself and to the person or object that you make contact with.

Come and try a trial lesson to discover it yourself. More information is available at: https://soulbudohealth.nl/aikido-alkmaar.

 

Oefening / exercise

Dit is een hele fijne oefening om in een onbegrensde staat te komen.
The Soul Sync Meditation.

This is a very nice exercise to move into a limitless state.
The Soul Sync Meditation.

 

SoulSync meditatie

Zit rechtop. Leg je handen op je bovenbenen, met de palmen omhoog gericht. Sluit je ogen. Leg de top van je wijsvinger tegen de top van je duim. We veranderen 8 keer van vingertop, dat wil zeggen: leg dus eerst de top van je wijsvinger tegen de top van je duim, daarna de top van je middenvinger in plaats van je wijsvinger, doe hetzelfde daarna met de top van je ringvinger, en dan met de top van je pink. Herhaal dit dan, dus top wijsvinger, top middelvinger, top ringvinger, en top pink aanraken met de top van je duim. Je ziet dat je op die manier op een argeloze wijze tot acht hebt geteld. Pas dit toe in onderstaande stappen 1 t/m 4.

Begin met observeren.

De 7 stappen van de ademhaling en meditatie.

Stap 1. Adem 8 keer langzaam in en uit, waarbij de aandacht bij de ademhaling         blijft. Als de aandacht afdwaalt, keer dan rustig terug naar de ademhaling. Bij de 1e inademing leg je de top van de wijsvinger tegen de top van de duim, bij de 2e inademing plaats je de top van je middenvinger op de top van je duim, enz

Stap 2. Haal diep adem, en maak bij de uitademing het geluid van een zoemende bij. Zoem zo hard dat de trilling in je hoofd voelbaar is. Blijf met je aandacht bij het geluid. Leg bij ieder begin van een nieuwe zoem een vingertop tegen de top van je duim, zoals we ook bij stap 1 deden. Herhaal het zoemen dus 8 keer.

Stap 3. Adem rustig in en uit, er is een moment waarin de inademing overgaat in de uitademing. Het is een heel klein punt. Breng je aandacht naar dat punt waar je inademing eindigt, en de uitademing begint. Je kunt je ademhalingen weer tellen door het aanraken van de vingertoppen. Je kunt op die manier de stille overgangen van de ademhaling waarnemen.

Stap 4. Tijdens deze stap moet je inwendig de mantra “Aham” zingen. Doe dit langzaam gedurende 8 keer. Adem langzaam in, en fluister tot jezelf bij de uitademing “Aham”. Raak je vingertoppen weer aan zoals voorheen.
In plaats van ‘aham’, kun je ook de tekst ‘I am’ of I am limitless’ in jezelf fluisteren bij de uitademing. In het Nederlands: ‘Ik ben’ of ‘ik ben onbeperkt’ (onbeperkt bewustzijn).

Stap 5. Zet de top van je wijsvinger tegen de top van je duim, en houdt deze handstand vast. Voel of visualiseer dat je begrensde ik zich uitbreidt in het Kosmische Zelf. Verbeeld je dat je lichaam en je omgeving oplossen in een Licht zonder grenzen en beperkingen, in het Onbegrensde Bewustzijn. Dit is het Veld van Onbegrensde Mogelijkheden.

Stap 6. Maak nu een intentie voor het vervullen van een wens in jezelf, voor het manifesteren van welke wens dan ook die in je hart aanwezig is. Visualiseer en heb het gevoel alsof die wens nu al verwezenlijkt is. Ervaar het totale gevoel van vervulling en vreugde.

Stap 7. Als je klaar bent open dan langzaam je ogen.

Ga naar: https://www.youtube.com/watch?v=ZDd-aGJ0CfE&t=146s voor de Engelse tekst, uitgesproken door Preetha Ji.

Lijden / suffering

Lijden zit hem niet in het feit maar in jouw ervaring van het feit.

Als wat er is volledig ervaren wordt is dat vreugde. Het is het leven in actie, precies zoals het zich uit in het moment. Om getuige te zijn van het leven in actie is een zegening.

Als wat er is niet precies is zoals je zou willen dat het is, of zoals het volgens jou zou moeten zijn, dan geeft dat jou lijden. Je probeert datgene wat er is te veranderen, maar het is gewoonweg wat het is op dat moment.

Boosheid is boosheid
Verdriet is verdriet
Blijfschap is blijdschap
De smaak van een ijsje is de smaak van een ijsje

Het is niet dat de smaak van het ijsje tot vreugde leidt, maar de smaak van het ijsje ervaren is in zichzelf vreugde.

Het pad van vreugde is verbonden te zijn met wat er is . . . . . . nu

 

Tijdens de Oneness avonden gaan we hier dieper op in, en gaan we vooral deze verbinding ervaren. https://soulbudohealth.nl/oneness-deeksha.

 

—————————

 

Suffering is not in the fact, but in your experience of the fact.

If what is there is fully experienced, it is joy. It is life in action, just the way it expresses itself in the moment. To witness life in action is a great blessing.

If what is there is not exactly the way you want it to be, then it causes you suffering. You try to change what is there, but it is just simply the way it is at that particular moment.

Anger is anger
Sadness is sadness
Joy is joy
The taste of an icecream is the taste of an icecream

It is not that the taste of the icecream leads to joy, but experiencing the taste of the icecream is joy in itself.

The path of joy is to be connected with what is there . . . . . . now

 

Comfort

Beweeg naar comfort, en beweeg vanuit comfort

Hoe je houding of de situatie ook is, en hoe de omgeving je ook beïnvloedt, je kunt altijd zelf je comfort in de situatie en houding opzoeken.  Als je houding, de situatie of de omgeving je negatief blijft beïnvloeden is het tijd om deze te veranderen. Maar start altijd vanuit comfort. Dit is ook heel praktisch te ervaren in je lichaamshouding en je manier van bewegen.

Afgelopen weekend heb ik een Sotaiho basiscursus gegeven waarin dit ook weer heel duidelijk naar voren is gekomen. Met de eenvoudige en zeer effectieve principes en oefeningen uit Sotaiho kan snel een verbetering ervaren worden. Meer ontspanning, meer ruimte en een ontspannen gevoel in het lichaam en een stevigere houding, gegrond en ontspannen.

Over 2 weken geef ik weer een Sotaiho basiscursus maar die zit al vol. Omdat er nog meer animo is ben ik nu een extra basiscursus aan het plannen. Als je mee wilt doen of meer informatie wilt, stuur me dan even een berichtje.

Meer informatie staat op: www.sotaiho.nl.

Als je spanningen in je lichaam hebt die je beweging beperken, als je niet meer gemakkelijk kunt bewegen, of als je het contact met je lichaam wilt verbeteren en de natuurlijke houding wilt ontdekken waarbij je ook in overeenstemming met de natuurwetten beweegt, doe dan mee!

15 jaar Aikido leraar

LinkedIn herinnerde me er net aan dat het deze maand 15 jaar geleden is dat ik begon met het lesgeven in Aikido bij de dojo van Aikido Yuishinkai Alkmaar. De tijd vliegt als je lol hebt!

Het begon met een paar lessen per week en is uitgegroeid naar bijna dagelijkse lessen in de dojo van Aikido Yuishinkai Alkmaar, in mijn thuisdojo Rakushinkan en op andere locaties voor volwassenen, kinderen, privé lessen, Aikido en Ki workshops voor bedrijven en andere groepen, en coaching gebaseerd op Aikido en Ki principes.

En afgelopen jaar heb ik naar het volgende level gebracht met mijn bedrijf Soul Budo & Health (www.soulbudohealth.nl). Ik wil Aikido en de Aikido principes beschikbaar maken voor een breder publiek om te ondersteunen bij persoonlijke groei en te ondersteunen bij het realiseren van de beste versie van jezelf.

Ik heb heel veel geleerd gedurende deze jaren en leer nog steeds heel veel en oefen meer dan ooit om mijn Aikido en mezelf te verbeteren. Er is zo veel te ontdekken in Aikido, in mezelf en in mijn relaties met anderen. Het is een deel van mijn dagelijkse leven.

Het heeft me ook de kans geboden om nu al meer dan 10 jaar jaarlijks naar Japan te reizen om Aikido, Sotaiho, Reiki en Goshindo te oefenen met mijn leraren daar.

Ik heb veel geweldige mensen ontmoet gedurende deze jaren en ik waardeer het in het diepste van mijn hart dat ze mee hebben getraind of nog steeds in onze dojo trainen. Ook waardeer ik in het diepste van mijn hart dat de mensen om me heen me hebben gesteund in mijn beoefening.

Mijn Aikido leraar was een leerling van de grondlegger van Aikido en één van zijn beste leerlingen en geeft al veel langer les in Aikido. Dat is een grote inspiratie en voorbeeld om te volgen.

Op naar de volgende 15+ jaren!

Martijn van Hemmen
www.martijnvanhemmen.nl

——————————————-

LinkedIn just reminded me that his month it’s 15 years ago that I started teaching Aikido at the Aikido Yuishinkai Alkmaar dojo. Time flies when you’re having fun!

It started with teaching a few classes per week and over the years it turned into teaching almost daily classes in the dojo of Aikido Yuishinkai Alkmaar, in my home dojo Rakushinkan and at other locations for adults, children, private classes, Aikido and Ki workshops for companies and other groups, and coaching based on Aikido and Ki principles.

And since last year I took it to the next level with my company Soul Budo & Health (www.soulbudohealth.nl). I want to offer Aikido and the Aikido principles for a wider audience to support them in their personal growth and to help them realize the best version of themselves.

I have learned so much during those years and am still learning a lot and practising harder than ever to improve my Aikido and myself. There is so much to discover in Aikido, in myself and in my relationship with others. It’s part of my daily life.

Also it gave me the opportunity to travel to Japan annually for over 10 years now to practise Aikido, Sotaiho, Reiki and Goshindo with my teachers over there.

I’ve met many wonderful people during those years and I deeply appreciate that they all joined or still practise at our dojo. Also I deeply appreciate that the people around me supported me in my practise.

My Aikido teacher was a student of the founder of Aikido and one of his main students and has been teaching for a much longer time. That’s a great inspiration and example to follow.

Up to the next 15+ years!

Martijn van Hemmen
www.martijnvanhemmen.nl

Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram